Футболът отдавна е престанал да бъде просто спорт

Впоследствие Кантон влезе в „Залата на славата на английския футбол“. Сегашният треньор на шотландския национален отбор, Гордан Стракан, беше играч на Лийдс. За сметка на шотландските 197 мача и 37 гола. Няма да се връщаме към основите, да вникнем в миналото, но да вземем за пример съвременната история на футбола, в която парите играят важна роля.

Футболът отдавна е престанал да бъде просто спорт, когато хората играят за идеята, заради любовта към нея. Невероятни заплати, отпадъци, покупки, продажби. Можем да си представим, че Барселона, Байерн или Реал, Манчестър Юнайтед или Челси, утре ще бъдат в Сегунд, 1-ва Бундеслига, първенство? „Скрий“, разбира се, кой може да си представи това, от този бюджет, но как Лийдс изчезна от погледа и какво му попречи да се върне?

Лийдс и Шампионската лига!

Забравени клубове. Лийдс Юнайтед – никой не е забравен, нищо не е забравено!

Лийдс някога е бил финалист за Купата на европейските шампиони, по-късно за Шампионската лига, както и за купата на УЕФА. През 2000 г. Лийдс се повтаря. “Пауни” влязоха в групата с “Барселона”, “Милано” и “Бешикташ”. Британците бяха убити от групата на смъртта, след това победиха Депортиво, което си спомнихме, отборът напусна Ла Лига тази година, но загуби от Валенсия в полуфинала на Лийдс. По това време “пауни” можеха свободно да се похвалят с такива играчи като: Марк Видука, Рио Фердинанд, бъдещи звезди Лий Бойер, Алън Смит, който играеше в Манчестър Юнайтед. Между другото, Смит все още играе, макар и за Милтън Кейнс Донс, който играе в първата футболна лига в Англия, и след като играчите на MJ посветиха Смит да спечели Купата на лигата. През 2006 г. Алън получи сериозна вреда, възстанови се, но не се върна на предишното ниво.

Финансови проблеми.

Лийдс, който през 2001/02 г. похарчи повече от 100 милиона лири за закупуване на играчи, не е на същото ниво, нещо като Монако. Ръководството планира да възстанови тези разходи чрез участие в Шампионската лига, но отборът зае само пето място.