Ростън Чейс унижава Англия, докато доминиращата Западна Индия печели първия тест

Маржът на победата беше огромен – 381 писти – но това точно отразява пропастта между двете страни. Що се отнася до мачовете, само поражението на Англия в Манчестър през 1976 г. срещу страната на Клайв Лойд е по-голямо.

Тогава можехме поне да се възхищаваме на безсмислената храброст на старите, непокрити с каска мъже, Брайън Клоуз и Джон Едрих, пред порой от късо боулинг. Но тук станахме свидетели на безплодно представяне в Англия на всички фронтове. Само Джими Андерсън и Бен Стоукс с топката и Рори Бърнс с бухалката имат с какво да се чувстват горди. Може би Англия спечели една сесия от мача, последната в сряда. В противен случай те бяха надиграни и надхитрени от страна, която би трябвало да съдържа някои „съвсем обикновени, средни играчи на крикет“.Къде оставя тази оценка играчите на Англия? Джо Рут оплаква “много меките уволнения” след побоя на Англия от Windies Прочетете повече

В последния ден нямаше изкупление въпреки малкото съпротива от Бърнс, който удари 84 – най-високият му тест резултат. Вместо това имаше по-нататъшно унижение. По някакъв начин Ростън Чейс, универсалният играч от Барбадос, измисли най-добрите резултати в кариерата на осем за 60.

Сега Чейс е добър играч на крикет, главно заради вата. Боулингът му е втората струна и най-добрият начин на Англия е намерил най-различни начини да му се поддаде. Но те не бяха подкопани от каквито и да било нелепи въртящи се доставки. Няма срам, свързан с това за Чейс, но има за англичаните батсмени, които бяха мрачни и в двете подавания.Чейс не взе нито една от осемте си уикетта, защото успя да накара топката да се обърне, странност, която е позната на вашия кореспондент. Левичарите бяха бити по вътрешния ръб; десничарите през външния ръб или за улов някъде от страната на крака от месото на прилепа. Facebook Twitter Pinterest Ростън Чейс държи топката на полето с магическите си фигури от осем за 60. Снимка: Randy Brooks / AFP / Getty Images

Всичко това служи за подчертаване на нещастието на представянето на Англия. Всички бяха в морето отпреди хвърлянето, когато избраха окончателния си XI. Наивността, а не самодоволството доведоха до тяхното унижение. Джо Рут се стараеше да осъзнае заплахата от Западна Индия и бързо се дистанцира от странните наблюдения на колегите йоркширци.И все пак през четирите дни Западна Индия се биеше и боулираше много по-добре с контингента Баджан, който наброява шест, на преден план. Домакините бяха прагматични в подбора, а не фантастично наивни – като Англия, която избра политика с висок риск, която имаше цялата ефикасност на някои от хитрите планове на Балдрик.

Да, всичко би било добре, ако топката се завъртя късно за Сам Къран рано или ако Адил Рашид можеше да върти въртящите се крака в края на играта с комфорта на бяганията в банката. Но това бяха големи ако. На нито един от тези боулинг не може да се вярва, че ще купи по 20 кутии на ден при неблагоприятни условия.Тогава Англия смути смущаващо местния оф-спинър, който не можеше да повярва на късмета си.

Моуен регистрира първата си двойка в тестовия крикет, Джос Бътлър прехвърли средата на уикет, Бен Фоукс направи същото с къс крак и Адил Рашид безпогрешно избра мъжа на границата от страната на крака. Накрая Шай Хоуп, заместител на кораво подкрепения Шейн Доурич, препъна Сам Къран, последната жертва на грозна процесия на изоставени англичани, които преди няколко месеца играха доста добре в спинг боулинг в Шри Ланка. Може би Чейс хитро е измамил най-безобразния екипаж – като не е завъртял топката.