Рио 2016: Олимпийски бокс турнир, ударен от обвинения в корупция

Високопоставени фигури в аматьорския бокс предупредиха, че много нападения, включително и тези за решаване на медали, могат да бъдат определени на Олимпийските игри в Рио де Жанейро на фона на широко разпространената загриженост за корупцията и финансовите злоупотреби в глобалното управление на спорта, разкрива Гардиън.

Ужасени високопоставени служители в спорта смятат, че кабалисти от длъжностни лица са в състояние да използват силата си, за да манипулират равенството и системата за съдии, за да гарантират, че някои боксьори ще спечелят. няма “съмнение”, че някои от съдиите и реферите в Рио де Жанейро “ще бъдат развалени”. Той твърди, че група от съдии се събират преди големите шампионати, за да решат как да спечелят определени състезания. Почти всяка скорошна Олимпиада е предизвикала противоречия.Най-зловещо, по време на Игрите от 1988 г. в Сеул, домашният любим парк Си-хун победи американския Рой Джоунс младши в състезание за лека средна категория, чието съдийство стана убежище за скандал.100 Олимпийците да гледат Рио 2016 Прочети повече

Руският бивш вицепрезидент на Международната боксова асоциация (AIBA) Рудел Обрея твърди, че е манипулирал жребия на съдиите по време на Олимпиадата през 2008 г. в Пекин. Тази седмица той твърди пред Guardian, че е бил принуден да излезе от управляващото тяло в резултат. Преди игрите в Лондон през 2012 г. BBC заяви, че Азербайджан, който е отпуснал на АИБА $ 10 млн. професионален боксов сериал, който не е бил погасен, е купил медали.Политиката на АИБА тази седмица заяви пред Guardian: “От юни 2015 г. АИБА предприе значителни промени в управлението, които гарантират дългосрочното развитие на нашия спорт, в съответствие с изискванията на нашия бизнес и спортни партньори и за ползите от световната общност на АИБА. “Но висшите служители, които са говорили с” Гардиън “, които искат да останат анонимни от страх от репресии срещу тях или от боксьори от тяхната страна, са казали, че предполагаемата корупция е станала по-сложна и по-широко разпространена след Лондонските игри. Твърди се, че корумпирани длъжностни лица, насочени към спечелването на мачове по определен начин по различни причини, се казва първоначално разчитаха на сигнали за ръце или глави, за да манипулират съдиите в края на всеки кръг, за да знаят от кой ъгъл да изберат победителя.Но след като бяха оспорвани в редица големи шампионати, те се е променило в своята система, без да разчитат на сигнали, а да се срещнат преди големите първенства, за да вземат решение за определени състезания.

“Това всичко се прави много тихо , “Каза един старши източник. “Някои пристъпи са толкова кървави, че е очевидно. Това ме отвращава в стомаха. “Говорител на АИБА заяви, че мисията му е” да осигури организирането на справедливи и прозрачни състезания “. Той добави: “АИБА не трябва да се намесва в решението, взето от съдиите по спортни правила.” AIBA каза, че има около 300 съдии с три звезди и повече, които са били използвани в елитни състезания редовно.Според него системата за сертифициране гарантира, че всички съдии и съдии “имат най-високите нива на опериране и са в оптимална ситуация, за да изпълняват съответно”. Източници твърдят, че на големите първенства комисионната за жребий също е насочена към които съдиите трябва да обявяват за всеки мач. AIBA казва, че тегленето се провежда отвън от швейцарския Timing, техния официален партньор.По време на някои шампионати, източници твърдят, че около половината от масите могат да бъдат предварително определени. Един бокс съдия, който е готов да продължи рекордьорът на Ирландия, Seamus Kelly, заяви пред Guardian, че е помолен да изневери на арабските игри в Доха през 2011 г., като посочи кой печели по време на битката. Той твърди, че съдия съдия е признал, че има сигнали , използван в новата така наречена “10-9” система за оценяване на Европейското първенство в Минск през 2013 г. Кели излъчи през април 2015 г. д-р К. У., понякога спорния президент на АИБА, за да вдигне тревогата .

Д-р Wu отговори: “AIBA незабавно ще разследва този случай.Ние сме нулева толерантност към този вид измамени съдии. “Кели не чу нищо по-нататък и вярва, че е бил отстранен.” Това беше умствено злоупотреба. Не бях заспал изобщо поради начина, по който ме накараха да се чувствам. Той постави X срещу името ми. Те ме избутваха “, каза Кели.” Хората се страхуват да говорят, защото ако са съдии, те ще бъдат отстранени и няма да отидат на Олимпиадата или на други шампионати. Ако са длъжностни лица, те се страхуват, че боксьорите на тяхната страна ще бъдат насочени. “Олимпийската ветроходна рампа в Рио де Жанейро се срива Прочети повече АИБА каза, че Кели е изпратен от младежките световни шампионати през 2014 г. за показване на агресивно поведение към един от колегите му.Въпреки че се извини, АИБА заяви, че поради сериозността на действията си и “личните си проблеми” беше решено, че не е годен да служи.

“Твърденията на г-н Кели са безпочвени и вредни за нашия спорт”. каза говорителят. “Неговата кореспонденция с нас през последните две години е била нестабилна, граничеща с изнудване понякога и след като разбра, че няма да се интегрира в АИБА въпреки многобройните имейли, той реши да започне фалшиви обвинения срещу нашата организация.” Кели оспорва версията на АИБА от други събития, които смятат, че манипулацията е насочена от сърцето на администрацията на АИБА, заяви, че е станал свидетел на манипулирани резултати в големи шампионати и заявява, че е отчаяно загрижен за това какво е вероятно ще се случи на Олимпиадата в Рио. Съдиите, които правят тези твърдения, са били принудени да мълчат, докато други са загрижени, че ще бъдат пренебрегвани за шампионата и Олимпиадата, ако говорят.

AIBA отговори: “Боксът е спорт, който предизвиква много страст и понякога хората са склонни да се държат като фенове, а не като боксьори, което навреди на репутацията на нашия спорт.Както и при Олимпийските игри, очакванията са много високи и можем да разберем колко е важно да спечелим медал. “Въпреки това, нашата роля е да осигурим справедлива и прозрачна конкуренция и хилядите зрители и милиони от феновете се радват на невероятен турнир с 13 големи и безспорни златни медалисти. Отново заявяваме, че ако не се представи конкретно доказателство, а не само слухове, не можем да коментираме тези твърдения. “Говорителят на управителния орган добави:” Ще продължим да използваме всякакви средства, за да защитим нашия спорт и неговата общност R & J [съдии и съдии], чиято почтеност постоянно се поставя под въпрос въпреки ангажимента и опита им.Бъдещето на бокса в АИБА е ярко и организацията няма да бъде възпирана от субективни преценки, направени от недоволни партии, които не отразяват общността на АИБА като цяло. “

Предполагаеми резултати от източниците се манипулират, да плащат за домакинство на шампионата на АИБА. Международният управителен орган е обвинен в хеморагиране на пари, тъй като е приел заем от 10 млн. долара от Азербайджан, за да подпише разширяването на WSB и AIBA Professional Boxing. професионален боксьор “път”, за да се класира за Рио. В съобщение, изпратено от сваления генерален директор Хо Ким през юни 2015 г. на членовете на изпълнителния комитет на АИБА, наблюдавано от Guardian, той подчертава “несигурното си финансово положение” и “бързо разрастващия се бюджет” на президентския офис на Ву в Тайпе. Той също така твърди, че неуспешната кампания на Уу през 2013 г., за да стане президент на МОК, е покрита от фондовете на АИБА, твърдението AIBA отрича от името на себе си и Ву . Заемът на Азербайджан Ким призова изпълнителния комитет да “разбере правилно очакванията на Азербайджан по отношение на изплащането на заема или какви други обезщетения се очакват, ако заемът не може да бъде възстановен”.

Говорителят на АИБА заяви, че е “в процес на” погасяване на заема от Азербайджан, но не може да влезе в подробности поради клаузи за поверителност. В серия от статии на сайта “Борба” Новини, българският журналист Огнян Георгиев миналия месец направи поредица от подробни обвинения за очевидно заподозрян служител в олимпийските квалификации във венецуелската държава Варгас и начина, по който съдиите бяха разпределени за определени мачове. боксьор официално заяви пред Guardian: “Просто защото струва толкова много за провеждане на турнир, някои страни си изкарват ръцете.Можете да го тълкувате по този начин – погледнете Венецуела.Погледнете доказателствата, трябва да се чудите. “Радостта от шестата: олимпийски демонстрационни спортове Paul Connolly Прочети повече Държавата от Южна Америка е платила около 450 000 долара, за да бъде домакин на олимпийския квалификационен турнир, от който четири от шестте си боксьори, които се състезават за Рио де Жанейро.

страни, които са домакини на шампионатите на AIBA през последните години, изглежда имат съответно висок дял боксьори, които отговарят на изискванията за Игрите. Говорителят на AIBA отговори: “Градът-домакин Vargas беше избран чрез процедура за наддаване и хонорар за хостели беше платен, какъвто обикновено е случаят за всички спортни събития в цял свят. “

” Не искаме да коментираме слухове “, каза Ву Георгиев. “Приблизително 60 мача се проведоха по време на Олимпийския квалификационен турнир APB / WSB и всички участници, включително боксьорите, похвалиха качеството и справедливостта на събитието.”

Тери Смит, Уелсман, който седи в изпълнителния комитет на АИБА е почетен председател на съдийския комитет за съдии и съдии, настояваше, че не е чувал каквито и да е твърдения за злоупотреби. “Не съм чувал никой да говори така.Ако случаят е такъв, колкото по-скоро някой извести на президента, толкова по-добре. Той е в състояние да направи нещо по въпроса “, каза той пред” Гардиън “. – Иска ми се да се доверят малко вътрешно. Бих искал да го оспорят там, където се провежда. Би било по-полезно за нас. Можеш да седиш точно в средата на нещо и да не го виждаш да продължава “, добави Смит.” Това са типове слухове, които със сигурност не искаме с олимпийските игри. С толкова много състезания, които се случват там, ще бъдат спорни, последното нещо, което искате да знаете, е нещо като това, което го подлага на съмнение. “