През юли 2006 г. се случи значително събитие

Съвсем наскоро Гус Хидинк доброволно напусна поста главен треньор на Махачкала “Анжи”. Спомнете си как започнаха отношенията на Хидинк с Русия и се опитахте да разберете защо са приключили.

През юли 2006 г. се случи значително събитие за руския футбол: сега основният екип на страната ще бъде ръководен от треньор от световна класа. Тази сделка обещава отлични перспективи за развитието на целия ни футболен и национален отбор, по-специално. По това време, зад гърба на Гюс, имаше не само успешни изяви със силен холандски национален отбор, извадката от втората половина на деветдесетте, но и много успешни кампании с по-скромни национални отбори. Южна Корея, водена от Хидинк, стана основната сензация на световното първенство през 2002 г., достигайки до полуфиналите. Целият футболен свят наблюдаваше как един необичаен екип, предпазливо и организирано, победи съперниците си. На следващия Mundiale, австралийският екип играе ролята на Пепеляшка. Гас и момчетата, от, общо взето, не много футболна страна, напуснаха групата и в 1/8 финала отстъпиха пред бъдещите шампиони – италианците. За австралийския национален отбор, представянето в Германия определено можеше да се счита за успешно, а Хидинк отново доказа, че почти всеки играч може да играе под негово ръководство.

Сбогом Гъс! Снимка: Getty Images
Разбира се, с такова портфолио, Хидинк стана надеждата номер едно за руския футбол. Какво се случи след това – всички помним. Достъп до Евро 2008, цъфтежа на Аршавин, „ужасното оръдие” на Колодин и, в крайна сметка, увеличения авторитет на националния отбор в лицето на футболната общност. Вероятно след това, веднага след триумфа, на върха на руската слава, той ще остане за национален герой.