През последното десетилетие английската Висша лига

През последното десетилетие английската Висша лига стана не само витрина за футбола, но и платформа за милиардерите. Най-богатите хора в света, които нямат интерес към футбола, инвестират десетки и стотици милиони паунда в завладяването на клубовете на елитния английски отдел и подкрепят препитанието им. На този фон във Висшата лига се случват все по-неестествени процеси – клубове, които се считат за средни селяни и дори за аутсайдери преди 10-15 години, сега са един от основните претенденти за победа в турнира. Това е преди всичко за Манчестър Сити и Челси, въпреки че столицата и другите топ клубове в Англия, както и отборите от по-нисък ранг, не заобикалят столицата.

Въпросът, който в последно време все по-често тревожи феновете – колко дълго ще продължи това и как един „икономически празник“ ще повлияе на развитието на футбола като на игра като цяло – едва ли ще намери своя отговор в този материал, но най-богатите и най-мощните хора в С помощта на данни от отворен достъп ще определим подводницата точно сега.

7. Семейство Глейзър (Манчестър Юнайтед) – 2,49 млрд. Паунда

Един от най-популярните английски клубове на световния пазар, “Манчестър Юнайтед” принадлежи към семейството на американските милиардери Глейзър. Малкълм Глейзър стартира операция за “превземане на властта” в Министерството на правосъдието, както някои британски публикации описаха по-късно през 2003 г. По това време активът му е бил около 3% от акциите на клуба, но от агресивната политика Малкълм е довел тази цифра до 98% до 2005 г., превръщайки се в действителност единствен собственик на Червените дяволи. Общата прогнозна стойност на сделките, в които Глазер струва покупката на MJ, се оценява от анализаторите на 800 милиона паунда.

Феновете негативно възприемаха пристигането на Глейзър в Манчестър Юнайтед, като обвиниха новия собственик за липсата на подходящи инвестиции, което доведе до влошаване на спортните постижения на отбора.