През последните няколко години Китай

Единствената страна, която може да е губещ от прехвърлянето на Ракитски в “Зенит”, е украинският отбор. Както е известно, наставникът на “синьо-жълтите” Андрей Шевченко не призовава в редиците на своя отбор играчите, действащи в шампионата на Русия. Треньорът на украинците мотивира решенията си с чисто спортни обстоятелства – казват те, нивото на играчите, играещи RPL, не е по-високо от тези, участващи в състава на други лиги. С Rakitsky, тази теория е малко вероятно да се прилага, но дори и без Ярослав, Шевченко има добър избор в центъра на отбраната. Може би по-сериозен шанс да се закрепи в украинския отбор ще бъдат тези на Никита Бурда от Динамо Киев или Игор Пластун от белгийския Гент.

Така че, изглежда, всички сме свидетели на почти перфектен трансфер. Поне на хартия, изглежда така …

През последните няколко години Китай се превърна в истински рай за “футболни наемници”. Небесните клубове отново и отново разпространяват луди суми за звезди и не толкова комарджии и няма недостиг на хора, които искат да отидат там. Както и в MLS, с изключение на това как да печелите там не можете да говорите за престиж. Но докато в САЩ има многобройни ограничения, включително и заплати, в Китай няма нищо подобно.

Вече в Средното кралство играят редица видни футболисти, които не биха били загубени в Шампионската лига. Неотдавна Марко Арнаутович от Уест Хям се опита да принуди лондончани да го пуснат в малко известен клуб от Китай – той твърди, че винаги е “мечтал” да свири в тази страна. Смешни? Възможно е.

10. Александър Пато (“Tianjin Quanjiang”)
Все още помним този човек, някога наречен най-обещаващият талант в Бразилия. Но след ярките милански години той леко се отпусна. Той се върнал в родината си, няколко пъти се опитвал да играе с фланелка на Челси и Виляреал. И тогава реших да комбинирам бизнеса с печелившите и отидох при Тиендзин Кванджианг.