Отговорът на Unibet за кризата в колоезденето е твърде малък, твърде късно

На фона на тревогата за трите изключения за терапевтична употреба, предоставени на Брадли Уигинс през 2011, 2012 и 2013 г., тогава твърденията на бившия ездач на Sky, Джонатан Тиернан-Лок за мощния болкоуспокояващ Tramadol и накрая мистерията медицински пакет, доставен на небето в деня, в който Уигинс спечели “Критриум дьо Дафине” през 2011 г., все повече неудобни въпроси бяха поставени на Team Sky, British Cycling и Wiggins. Във всеки случай Wiggins, Team Sky и British Cycling настояват не са нарушени правилата, но тихият водач на спорта до голяма степен е избягал от вниманието, дори когато въпросите за “сивите зони” на колоезденето се завръщат с все по-силен обем. Nicolas Roche от Thee Sky казва “етично Unibet погрешно” да търси Wiggins TUE Прочети повече < Бившият британски президент по колоезденето, който пое същата роля в UCI на фона на откровенията на Ланс Армстронг, че ще се възползва от контрола върху разбития спорт, противоречащ на напрежението между измамите в редиците му но желанието да не убива златната гъска не би могло да пристигне с по-добра воля. Неговият предшественик Пат Маккуид беше тясно свързан с ерата, в която допингът е бил ендемичен в пелотона, а UCI редовно обвиняван в това, че в най-добрия случай е бил самодоволен и в най-лошия случай съучастник.

Куксън е бил навсякъде през тази епоха, но успешно посочил успеха си с британското колоездене и желанието си да оспори статуквото отвътре като доказателство на желанието му да се справи с нова метла. МакКайад завещаваше покоряващите сцени в пустинята Доха през последните няколко дни.Както и с много други, Куксън беше оставен да се Unibet справи с последствията. Бързо става ясно, че всеки меден месец отдавна е свършил. Където можехме да очакваме лидерство и прозрачност след въпросите, повдигнати от неотдавнашната хаоса на Fancy Bears, имаше само мълчание и още въпроси. В продължение на почти три седмици Куксън се чувстваше неспособен да отговори на яростния дебат, бушувайки за етиката на кандидатурите за ТЕЕ и степента, до която някои отбори и състезатели може би са изтласкали границите на съществуващите правила. В Доха колоезденето новини го докара. “Ясно е, доколкото мога да видя, че тук няма правила.Ако правилата са спазени и приложени, това е краят на въпроса, всъщност “, каза Куксън, преди да добави, че може би може да има по-дълъг дебат по правилата, но само ако Световната антидопингова агенция се съгласи.

Беше твърде малко, твърде късно. Куксън, тихият говорител на “Ланкастриан”, който настоява, че ремонтира счупената култура на колоезденето с Unibet консенсус, а не с конфликт, не беше толкова предпазлив, когато го попитаха за този въпрос през 2015 г. “Мисля, че трябва да отбележим какво се казва ни от CIRC [комисията за независима реформа в колоезденето] по отношение на кортизона и потенциално други медицински и квазимедицински злоупотреби “, каза той на CyclingTips. “Отново това се свързва с нашите етични процеси и т.н.” Той продължава: “Нетърпелив съм да погледна наредбите за ТЮ, например.TUEs са позволени съгласно Кодекса Wada, както знаете. Ако имаме набор от конкретни обстоятелства, които улесняват употребата на вещества, които са в правилата, но може би етически предизвикателство, тогава мисля, че би трябвало да се опитаме да надхвърлим кода на Wada, ако можем. ”

Когато през 2016 г. попита дали системата за ТЮ трябва да бъде разгледана отново, UCI може да отговори само: “Управлението на изключенията от терапевтичната употреба при колоезденето е стабилно и напълно гарантирано.” Той също така посочи, че няма да търси в минали случаи. >

Върнете се малко по-назад до интервютата, които той даде преди да спечелите върховната работа в брутално състезание и Куксън се гордее, че е инструмент в създаването на Team Sky. “Имахме много силен анти-допинг етикет и политика без игли в британското Unibet колоездене в продължение на 25 години.Едно от нещата, които написах в договора на Дейв Брайлсфорд, беше, че трябва да се стремим да развием своя професионален екип. Добре, имаше някои грешки, направени с набирането на персонал, но като цяло хората имат доверие в Team Sky “, каза той на Guardian тогава. До 2013 г. Куксън не само е президент на British Cycling, но и на надзорния съвет, който ръководеше новия професионален екип, заедно със сегашния британски главен изпълнителен директор по колоезденето Иън Дрейк.Нищо от това не означава, че той е се занимавал с проблема с нещо друго, а не правилно. Но не излизайки силно и като обмисля дали има дългогодишен проблем със системата на ТУЕ и други свързани въпроси около употребата на вещества, които не са в забранения списък, но създават предимство – както вярват в много спортове – той е допуснал подозрение и цинизъм да се изплашват. При встъпването си в длъжност едно от първите неща, които Куксън е създал процеса на комисията за независима реформа в колоезденето.Израснал от пепелта на шамболическите опити за “истина и помирение”, които бяха минали по-рано под ръководството на МакКауид, докладът на CIRC беше сериозен опит да се справи с това, което беше минало преди.

Този доклад на CIRC е на времето, приветствано като смела нова зора за спорта, когато то бе публикувано през март 2015 г. Шанс да се изправи пред неприятното си минало в лицето и да се изправи срещу демоните си. Имаше някои интересни неща, които да се каже за системата ТЕТ. “Единият от лекарите на екипа заяви, че вярва, че системата ТЮ е била редовно злоупотребявана, особено както бе споменато по-горе, в областта на кортикоидите. Днес изглежда има загриженост сред мотоциклетистите за начина, по който се използват СЕТ за кортикоиди и по-специално за инсулина и степента, в която те се злоупотребяват “, каза той.Един ездач поставил броя на кандидатурите, които се стремяха да спечелят предимство при изключителна 90%. В това интервю на Guardian, преди да стане президент на UCI за четиригодишен мандат, който ще иска да поднови през 2017 г., Cookson също каза: “Ако погледна назад цялата история всеки път, когато имаше възможност да се направи нещо положително за допинг в колоезденето, то е било изкривено. Във всеки случай, когато имаше възможност да направи нещо по въпроса и истинска необходимост да направи нещо по въпроса, UCI го изтръгна и загуби парцела. “Три години по-късно, той трябва да докаже, че той няма да повтаря тези грешки.В сряда следобед на церемония в един от многото хотели в Доха, Куксън вероятно ще обяви, че световното състезание за състезания през 2019 г. ще дойде в Йоркшир, отключвайки инвестиции в съоръжения на стойност 15 млн. Паунда. Трябва да бъде още един момент на триумф за британското колоездене. В сегашния климат шампанското може да вкуси малко плоско.