Но ние рядко говорим за това колко велики

Атлетико е известен със своите възпитаници и особено с нападателите. От Фернандо Торес и Серхио Агуеро до Радамел Фалкао и Антоан Гризман, испанците отдавна превръщат обещаващите футболисти в истински звезди.

Но ние рядко говорим за това колко велики вратари са отглеждали “матрака”. По едно време стойките на Висенте Калдерон наблюдаваха бързото нарастване на Дейвид Де Геа и Тибо Курто. Сега портата “Wanda Metropolitan” защитава Ян Oblak – вече един от най-добрите вратари на планетата.

***
Облак е роден в Шкофя Лока, академичния, икономически и културен център на Словения. В малък град с население от само 20 хиляди души, той не успя да намери клуб, но беше забелязан от Локан. За съжаление, много трудности принудиха екипа да затвори само за 18 месеца. Облакът продължава да се развива в новата Олимпия от Любляна.

За възрастния отбор Ян прави дебюта си само на 16 години, което вече е постижение за футболист от ролята му. Вярно е, че по-късно треньорът Бранко Облак твърди, че е дал шанс на млад съименник само за да накаже главния вратар: “Не, аз, уви, не бях визионер”.

Бившият треньор на националния отбор на Словения беше възхитен от Cloud, който демонстрира професионализъм и привлече всички, с които работи. Този подход му позволява бързо да се превърне в водещ футболист в света. В интервю за AS Бранко разказа за първото впечатление от момчето: „Той беше много спокоен, сериозен и добре развит. Не бях луд – никога не бих позволил на всеки 16-годишен тийнейджър да дебютира при възрастен мач, дори случайно. След третия си мач с Марибор бях принуден да призная, че Янг е станал най-добрият играч на терена. Не можех да не забележа неговото самообладание. Той работи неуморно и фокусира цялото си внимание върху една цел – да стане водещ вратар.