Но най-обидно не е дори фактът

Вчера имаше информация, че собственикът на Анжи, Сулейман Керимов, решава да съкрати бюджета, както и за раздяла с високо платени футболисти. Какво ще стане с отбора сега и какво ще направят играчите? Нека разсъждаваме …

Привикнали сме с факта, че всички футболни предприятия в Русия са обречени на провал. Но по някаква причина аз лично вярвах на многомилионния и обещаващ проект Анжи до последния. Изглеждаше, че в Махачкала е избран много правилен вектор за развитие: първо, закупуването на скъпи опитни играчи, които биха могли да дадат незабавни резултати, а след това отварянето на стадиона, клубната база, академията и търсенето на млади играчи за бъдещето. Плюс това, начело на проекта е уважаваният мъж Сулейман Керимов, който обича спорта, той не се отказва от думи и е използвал, за да доведе бизнеса си до края. И наистина не предрече нищо лошо, руският милиардер продължи да излага огромни пари не само за закупуване на звездни играчи, но и за развитието на клубната инфраструктура и всички спортове в целия регион. И така, вчерашната вечер носи такива неочаквани новини – “Анжи” не е повече … Не, разбира се, екипът остана, той продължава да се състезава в шампионата на Русия, преди все още да му бъдат възложени задачи, които вече са неизвестни. Ако в Махачкала наистина се организира лятна продажба, и това е точно това, което ще се случи, тогава ще бъде трудно за клуба да постигне добри резултати в европейските състезания, тук е невъзможно да излети от Висшата лига!

Но най-обидно не е дори фактът, че ще има един по-малко силен клуб в страната, а дори и фактът, че надеждите на дагестанските фенове за светло бъдеще са се изпарили като вода, нещата са различни! Сривът на такъв голям спортен проект ще остави още един негативен отпечатък върху репутацията на целия руски футбол, което е справедливо да се каже, и толкова маловажно.