Некрологът на Уолтър Суинбърн

От всички отличия, натрупани от Валтер Суинбърн през десетилетия в конни надбягвания, най-голямото може би е, че той е спечелил победата на Дерби от Лестър Пигът, който е бил отлично добър в притискането на мотиви от други жокеи. Swinburn, който е починал на 55 години от досега необявените каузи, стана Jockey на Shergar през 1981 г., след като Piggott беше навлязъл на жребеца предишната година, навреме, за да го насочи към рекорден успех с 10 дължини. Swinburn е само на 19 по това време и това е голямо изявление на вярата в способността му за Michael Stoute да го назначи като стабилен жокей и да настоява той да язди всички най-добри коне в двора на Newmarket на треньора.Но младият мъж е роден да бъде жокей, показващ естествени способности още от самото начало, както и забележително хладна глава в големите поводи.

Въпреки това, Stoute почувства нуждата да вземе някакъв натиск от тийнейджърката си. служител по време на изграждането на Epsom, казвайки му, че е имал цялата си кариера да спечели Derby и че мъжете, които трябва да се тревожат, са по-старите ездачи, за които времето изтече. – Купих го напълно – каза Суинбърн, след като накрая разпозна думите само като фланел, – и влезе в него, като си мислеше, че винаги е имало следващата година. яздих в „Класик“ на борда на „горещо“, „любимо“ на коефициентите, беше толкова отпуснат, че той спеше, когато баща му го откара до пистата в Съри.Легендата разказва, че той се появил при пристигането си, протегнал се, казал: “По-добре да отида и да спечеля дерби, тогава”, направи това и отново заспа на път към дома. поне един неспокоен момент в състезанието, макар и ненужен, и се отнасяше за Пиготт, който се беше заел с втория фаворит – пушката. Суинбърн си спомни, че Шергар поведе инициативата: „Чух как тълпата на релсите вика:„ Хайде, Лестър “, и се разтревожи. Няколко пъти го разбих с камшика, защото си мислех, че трябва да е точно зад мен. \ TТреньори, които са треньори, Stoute каза на Swinburn да обърне главата си. Въпреки този изключителен ранен успех, в Swinburn имаше много смирение, което обвиняваше себе си за четвъртото място на Shergar в St Leger три месеца след Epsom. „Бях едва на 19 и, като спечелих предишните състезания с дължина от 10 до 12, той отне много от него. Мисля, че ако по това време го беше карал с Лестър, той щеше да спечели само с три или четири дължини и можеше да го задържи още малко. Но тогава хората не биха говорели за него толкова много. ”

Роден в Оксфорд за Уоли Суинбърн, двоен шампионски жокей в Ирландия през 1970-те, и Дорийн (родена кеш), която помогна да тече семейната ферма в Rathangan, Co Kildare, Walter е отгледан в Ирландия и е получил образование в колежа Рокуел в Cashel, Co Tipperary.Докато състезанията винаги изглеждаха вероятното му бъдеще, конкурентната искра му помогна да покаже ранна способност на полето за ръгби.

Изпратен в Англия на 16-годишна възраст, той беше чиракуван от Френки Никълсън и Рег Холинсхед, И двамата треньори отбелязаха, че са способни да възпитават талант за езда, Пат Едъри и Гревил Старки, които преди това са поели същия маршрут до върха. Първият му успех дойде в късмет на Пади в Кемптън през юли 1978 г. Той се издигна до славата в началото на 80-те, спечелвайки краля Георг VI и кралица Елизабет Стакс в Ascot on Shergar (1981), ирландското дерби на Shareef Dancer и Prix de l’Arc de Triomphe на All Along (и двете от 1983 г.).Във френското състезание той изнесе изключително висока зрялост и самочувствие, уреждайки планината си на гърба на състезанието, преди да се хвърли срещу далечната железница, като се търкаля между уморените съперници.

като “Хор” за момчешкия добър външен вид, който никога не е изгубил, Суинбърн е известен с почти магическата си способност да уреди кон в ранните етапи на състезанието – “най-добрите ръце в състезания”. Животът му би могъл да бъде освободен от значителни проблеми, ако е получил и готов контрол над теглото си, но този дар му е бил отказан. Към средата на 80-те той тайно изхвърля веднага след хранене.Изглеждаше му необходима, но срамна навика и той го обвиняваше, че е довел до друга самонараняваща се патерица – алкохол.

Макар че борбата му за тежест ограничаваше броя на пътуванията, които той можеше да поеме, те сякаш не отклониха нищо от способностите му. Той се чувства най-удобно на кон, казва той, и го показва с продължителен успех в големи състезания на борда на харесвани от Shadeed, Shahrastani, Lammtarra и Pilsudski, дните на славата, включващи още два Derbys (1986 и 1995) и Cup of Breeders ‘Turf ( 1996, в Woodbine, Торонто).

Той се оказа многообразен в пенсиониране, очарователен и информира зрителите на Channel 4 Racing с анализа си.През 2002 г. той се жени за Алисън Палмър и обучи повече от 250 победители от конюшня, собственост на баща й, Питър Харис.

Но, като много спортисти преди него, Суинбърн открива вълненията си Първата работа е почти невъзможна да се замени.

Той каза на един интервюиращ: „За мен, с всички тези въпроси, ездата се превърна в напълно егоистично съществуване. Бях отрязана от чувствата на други хора. Не можех да имам връзка със себе си, да не говорим за друг. Но, знаете ли, за това, което ми е дало ездата, щях отново да го прегледам. ”

Той е оцелял от Алисън и две дъщери, Клаудия и Мили.