Лео се задуши в класическата италианска отбрана

В 73-та минута, под заменен Шик.

Знаете, в какъв минус такива замени? Тези южни момчета – особено младите и особено в такива мачове – виждат не порта, а вратичка в историята. Минута по-късно, Под финансирани смени, но пропусна всички опции за продължение и стреля по-високо, вместо да залага на един от партньорите.

Все пак той се справи по-добре от Меси. Лео отново бе загубен на терена, след като се срещна с висококачествена италианска селекция. Застреляйки Коларов, той направи най-доброто действие за мача – с жълт картон плати за нарушаване на опасна контраатака.

Лео се задуши в класическата италианска отбрана, вдъхновена от идеите на Ариго Саки. Защитата на римляните се притискаше толкова силно към средата на терена, че между редовете почти нямаше място. Меси само трикратно изигра три пъти, а точността на програмата спадна до 76% – всеки четвърти пас Лео даде на „Рома“.

Всъщност това е заслугата на Ди Франческо. Не мислете, че Барса играе зле. Не можете да бъдете глупости в един мач. Това беше същият отбор, който изискваше “Реалния” шампионски коридор. И тя играеше не по-лошо от обикновено. Но по-лошо от съперник.

Но “ромите” бяха различни. Не това, което показа на полето: вертикалните зъбни колела и високото налягане са короните на Ди Франческо. Римляните влязоха в полето с модул 3-5-2 и е необходима отделна статия, за да обясни какво е това събитие. Попитайте италианците преди година, кой Еузебио би променил повече – жена си или схемата 4-3-3 – много от тях дори не биха помислили да отговорят на „схемата“.

Ромите победиха и Барселона, и УЕФА. Това е наистина страхотно завръщане Снимка: Corriere dello Sport, Tuttosport

Ди Франческо надхитри “леопард”, а Валверде няма достатъчно опит и умения за оперативно управление. Каталанците действаха на палеца и не осъзнаваха къде губят. Компактният римски център не само лиши Барса от пространството, но и защитаваше футболистите от натиск.

Де Роси вече не е същият, както преди, но той все още е крал на вертикалната игра: Ракитич му даде половин минута, за да мине – и ромите повели. Приблизително същата е родена втората цел и половината от всички заплахи на римляните. И тогава Андер излезе.