Как завръщането на Испания на Луис Енрике се превърна от фиеста в криза

Робърт Морено, неговият асистент и приятел, който пое отговорността и доведе Испания непобедена до Евро 2020, завършвайки квалификацията с унищожение на Румъния с 5: 0, отстъпва – нещо, което той каза, че ще бъде “доволен” да направи преди 10 седмици. Испания има своя мениджър и седем месеца, за да се подготви за лятото.

И все пак това, което може да изглежда перфектният сценарий, остави усещане за съжаление и обвинение, бившият капитан на Испания Икер Касияс го нарече „шега“ и президентът на федерацията Луис Рубиалес, изправен пред медиите за час и половина във вторник сутринта. Луис Енрике кара Испания да се завърне, докато Роберто Морено си тръгва в сълзи. Прочетете повече

Пресконференцията беше свикана, за да потвърди, че Луис Енрике е връщайки се и че Морено ще напусне и няма да се върне към предишната си роля.Точно защо това, което се е случило между двамата, остава големият въпрос.

Луис Енрике ще бъде петият мениджър на Испания от 17 месеца насам: Жулен Лопетеги, който беше уволнен в навечерието на Мондиал 2018, бе последван от Фернандо Йеро, Луис Енрике, Морено и Луис Енрике отново. Той все още не е подписал договор, но се очаква да поеме поста преди края на годината.

Луис Енрике внезапно напусна лагера в Испания през март, малко преди да изиграят Малта, след новината, че дъщеря му Хана е сериозно аз ще. Той продължи да се справя отдалеч, като Морено зае мястото му в землянката, но през юли Луис Енрике се оттегли. На Морено беше връчена работата и му беше даден договор до края на Евро 2020, въпреки че Рубиалес каза, че винаги е било разбираемо, че Луис Енрике може да се върне.Facebook Twitter Pinterest Робърт Морено изглежда вече не се е възприемал като заместител на Луис Енрике. Снимка: Bagu Blanco / BPI / REX / Shutterstock

През септември Морено заяви, че ще бъде „доволен да се отдръпне“, настоявайки Луис Енрике „е приятел и приятелите са над всичко останало“, но през последните две месеци той е изразил желание да продължи като управител. Усещането нараства, че той вече не се вижда като резервен и изглежда, че нещо се е променило между Морено и Луис Енрике.

Когато се появиха доклади миналата седмица, че Рубиалес не е убеден от Морено и търси алтернативи, Морено поиска разяснение.Според Рубиалес, когато Морено е бил уведомен, че преценяват дали да върнат Луис Енрике, Морено е изпратил съобщение, че иска да напусне, за да не бъде пречка.

„От самото начало сме били честни : Винаги сме казвали, 1001 пъти, вратата винаги ще бъде отворена за Луис Енрике, когато той иска да се върне “, каза Рубиалес. „Казахме на Морено от самото начало в момента, в който Луис Енрике искаше да се върне, той щеше да се върне. Винаги сме били прозрачни. Същия ден обещах, че когато Луис Енрике се почувства достатъчно силен да се върне, той е отворил вратата. Ние имаме този морален дълг към него.Действахме с пълна честност.

„Тъй като дъщерята на Луис Енрике почина, говорихме само три пъти: на 29 август, когато му изказах моите съболезнования, на среща през октомври и понеделник сутринта. </P >

„Робърт Морено ни каза, че е разговарял с Луис Енрике и че Луис Енрике каза, че иска да се върне. Разбрахме от него. И така, имахме среща в Сарагоса през октомври и Луис Енрике ни каза, че иска да се върне на работа.Хосе Франсиско Молина [спортният директор на Испания] мисли, обръща го и ми казва: „Ще говорим с всички, когато приключи квалификационната фаза.“ Но след това в неделя Морено казва на Молина: „Искам да знам сега какво искате Молина казва: „Вижте, ако Луис Енрике иска да се върне и да заеме работата си и да ръководи този проект, който е започнал, ние ще оценим тази възможност.“

„Никой не е имал говори с Луис Енрике: без преговори, нищо – продължи Рубиалес, четейки от лист хартия. „И тогава в понеделник сутринта получаваме съобщение от Морено; той казва, цитирам: „Искам да се съглася с напускането си, за да не преча на завръщането на Луис Енрике.“ Той ни казва, че в деня на играта [срещу Румъния], сутринта. И веднага, криза, спешен случай.Молина ми се обажда и казва: „Луис, имаме проблем.“ Именно фактът, че казахме, че ще оценим завръщането на Луис Енрике, кара Робърт да не иска да продължи. Първият човек, който знае какво иска Луис Енрике, дори преди нас, е Робърт. ” Facebook Twitter Pinterest Луис Рубиалес, президент на испанската футболна федерация, заяви, че винаги е било прозрачно по отношение на ситуацията в Морено-Луис Енрике. Снимка: carscar del Pozo / AFP чрез Getty Images

Рубиалес също заяви, че събитията са били ускорени от решението на Морено да си тръгне. Още не бяха планирали това да се случи.

И докато Рубиалес говореше, адвокатите на Морено се срещаха с представители на федерацията. Тази среща е била свикана между Морено и Молина, но Морено не се е появил, каза Рубиалес.Президентът отказа да опише напускането на Морено като „оставка“ или „уволнение“, говорейки само за „решение“.

„Днес трябваше да бъде партия“, каза той, но вместо това имаше безпокойство и реакцията на феновете и медиите е ожесточена. Рубиалес беше казал, че една от причините, поради които е избрал Морено, е да направи завръщането на Луис Енрике „по-плавно“, но това далеч не е било гладко.

Той многократно отказваше да бъде привлечен от отношенията между приятели и бивши колеги и стана ясно, че Луис Енрике ще избере персонала си в задкулисницата. Ясно е, че Морено не е включен. Защо е друг въпрос. Нещо се е променило.

Последната нощ от времето на Морено беше травмираща. Той остави Метрополитано в Мадрид непобеден като мениджър на Испания, но не беше в състояние да говори за медиите.Беше разплакан в съблекалнята. Играчите също избягваха репортерите, напускайки странична врата.