Защо Пеп Гуардиола е толкова важен защитник на новия фланг?

Намерете екстремната. Защо Пеп Гуардиола е толкова важен защитник на новия фланг?
Василий Легейдо – как криптата се променят в английския футбол.

След като идеален пълен гърба в клуба от английската Висша лига е играчът, който е в състояние да пренесе контрабандно топката на хълбока и има време да се застрахова партньорите отбраната. На следващо място, разширена функционалност, от бекове започна да изисква zabegany и да се създаде ползи за флангови атаки. Най-добрите примери на този тип център обратно в Англия започнаха да Патрис Евра и Eshli Koul.

Но през последните години в Европа набира скорост една нова тенденция – бек не трябва просто да бъде в състояние да се свърже с атаката, той трябва да може да се покрие цялата ръба на парапета, се простират на защитата и позволи на други играчи да атакуват през центъра. През миналия сезон, тази тенденция е достигнала и подводницата – заедно със схемата в трите централни защитници (3-4-3, но варианти са възможни), са вградени в шампионата, “Челси” Антонио Конте.

Намерете екстремната. Защо Пеп Гуардиола е толкова важен защитник на новия фланг?
Снимка: Стандартна, Огледална, Скай Спорт

Той бе последван от такова споразумение, прието от мнозина, включително и на “Тотнъм” Маурисио Почетино, който завърши на второ място. Тази схема позволява да примами противник на своя страна на полето, а след това рязко да контраатакуват, с голяма сила.

Една от основните характеристики на схеми 3-4-3, което се използва вариация “Челси” и “Тотнъм” е наличието на така наречените vingbekov – съпътстващи протектори, които обхващат всички бордюра действа по цялата дължина на полето. Тези играчи са открити в двата клуба, и те дойдоха в тяхната роля на образец: енергични, мощен и бърз Виктор Моузес и Маркос Алонсо в “Челси” и Kayl Uoker и Denni Rouzom в “Тотнъм”.

През целия сезон тези защитници нападнаха съперника си в атаката и неуморно се спуснаха по ръба. В много отношения, тъй като колкото и странно да звучи, това е наличието на определен тип гърбовете постепенно започва да се засяга възможността да тактическа схема и изчертаване на командите играта.

Конте и Почетино – не само тактически познания, треньори, които са се борили за титлата миналия сезон. И дори ако Венгер с Моуриньо, футбол, всеки от които винаги е характерно за тон на автора, се опита да играе 3-4-3, това, което можем да кажем за по-отворен Хосеп Гуардиола със своя “Манчестър Сити”.

Почти всички от миналия сезон, “Сити”, като разтопеният метал се приема от волята на много форми Гуардиола. Струваше ми се не повече от такава схема и като комбинация от играчи, това, което не би са се опитали по треньорът на каталонски. В “Сити” често е магически се появи в атаката, но имаше проблеми с изпълнението, както и местоположението на собствените си защитници (ексцентричност Клаудио Браво – отделен разговор, но те са също така и в рамките на философията на комплекса Пепа).