Доказателствата, че Кронке е един от най-големите акционери на Арсенал

Шахид хан прави капитала си, като продава авточасти в САЩ. В допълнение към Фулъм, този бизнесмен има и друг спортен актив – Джаксънвил Ягуарс клуб, който представлява Американската футболна конференция на Националната футболна лига.

Този сезон Хан вече е похарчил около 100 млн. Паунда за трансфери на Фулъм, но засега всичко изглежда по такъв начин, че няма да помогне на лондонеца да спаси “място под слънцето”.

3. Стан Кронке (Арсенал) – 6,26 млрд. Паунда

От август 2018 г. американският милиардер Стан Кронке притежава 97,13% дял в Арсенал в Лондон. Само миналото лято този бизнесмен и филантроп купи 30.05% дял от артилеристите от руския Алишер Усманов за около 550 млн. Паунда.

Могъщи господа. 7 най-богати собственици на клубове подводница

Доказателствата, че Кронке е един от най-големите акционери на Арсенал, са известни от 2007 г. насам. Оттогава американецът постепенно увеличава своя дял в Лондонския гранд, докато достигне своя максимум. В допълнение, Kronke притежава и редица спортни отбори – Колорадо Рапидс (MLS), Денвър Нъгетс (НБА), Колорадо Аваланш (НХЛ), Колорадо Мамонт (Национална лига по лакрос) и Лос Анджелис Рамс. (Национална футболна лига).

Въпреки това, в Кронк, Арсенал не води особено агресивна трансферна политика и, очевидно, собственикът е доста доволен от опцията, при която клубът ще съществува приблизително в същия самолет, който Тотнъм е избрал за себе си.

Роман Абрамович (Челси) – 7,3 млрд. Паунда

Руският милиардер Роман Абрамович стана собственик на Челси през 2003 г., а година по-късно той покани обещаващия португалски специалист Жозе Моуриньо да бъде главният треньор на отбора по това време, в който синьото цъфна и направи качествен скок напред.

Могъщи господа. 7 най-богати собственици на клубове подводница

По-рано Абрамович беше в политиката, тъй като беше губернатор на Чукотка, но по-късно напусна този пост, оставайки в приятелски отношения с руския президент Владимир Путин. Според много публикации, специализирани в икономически въпроси, в много отношения тесните връзки с властите помогнали на Абрамович да направи голям капитал.