Бразилският шампионат не е особено горчив

Славата на бразилските “звезди” дойде при тях малко по-късно, след като бразилците блеснаха в европейските клубове. Благодарение на усърдието и способността на бразилците, много европейски футболни гиганти успяха да постигнат огромен успех, спечелвайки всички възможни и невъобразими трофеи.

Футболните гиганти „Реал”, „Барселона”, „Милано” и „Интер”, Шахтьор Донецк и ЦСКА Москва постигнаха значителен успех именно благодарение на присъствието на бразилски майстори в отборите. Но това е само по-късно. Всичко започна съвсем просто и прозаично. Родината на много бразилски майстори са бразилските футболни клубове, в които се формираха играчи като професионалисти, обучение и признание.

Бразилският шампионат не е особено горчив и въпреки популярното и фанатично хоби на футбола, основните доставчици на футболни таланти винаги са били и остават три, пет известни клуба в страната. Става дума за бразилски футболисти, Фламенго, Коринтяни, Сао Пауло, Палмейрас и клубове Гремио. Всеки бразилски футболен клуб е специфичен град, така че залозите за успеха на отбор в бразилското първенство винаги са много високи. В допълнение към основното първенство на Бразилия по футбол, има и държавни първенства, в които са определени най-добрите отбори, готови да представляват своята държава в главния шампионат на Бразилия. Такава игрална активност на клубовете допринася за проявата на здрава конкуренция между отбори, всяка от които има свое специализирано футболно училище. Благодарение на развитието на детския и младежкия футбол, бразилските клубове винаги имат неизчерпаем източник на футболни таланти. Например, младежкото футболно училище на клуба “Сао Пауло”, третият по популярност и титли в страната, активно започна работата си по подготовката на млади таланти преди почти 50 години. Подобна е ситуацията с набирането и възпитанието на млади футболисти в други бразилски клубове. Фламенго и Коринтяни имат мрежа от футболни училища, които подбират талантливи млади хора.